25 tipp, ami segíthet gyorsan elhelyezkedni
2015. március 02. írta: MMeva

25 tipp, ami segíthet gyorsan elhelyezkedni

1. Csak magadra támaszkodj! Ne a családtagjaidtól, ne a barátaidtól és végképp ne a Hivataltól várd, hogy segítenek állást találni. Neked kell mindent megtenned, hogy mielőbb elhelyezkedj! Légy önálló és minél több önéletrajzot adj be! Lehetőleg személyesen vidd, döntéshozói kézbe add!

 

2. Készíts ütemezést, egy héten hány e-mailt dobsz szét, hány helyre mész személyesen?

 

3. Folyamatosan frissítsd önéletrajzod mindig az álláshirdetésben elvártaknak megfelelően! Ne hazudj, de minden releváns munkakört, tapasztalatot tüntess fel! Fontos, hogy önéletrajzodban ne legyenek „lyukak”! Időrend, logika, átláthatóság!

 

4. Rendszeresen érdeklődj, hogy véget ért-e már a kiválasztás? Ilyenkor mindig légy lelkes, de ne tolakodó! Kérdezd meg van-e lehetőség pályázatod adatbázisban tartására?

 

5. Állásinterjú előtti este soha ne maradj fenn sokáig! Relaxálj, pihend ki magad!

 

6. Még az interjú előtti nap nézd meg, hova kell pontosan menned, mennyi időbe kerül eljutnod odáig! Ellenőrizd a kapcsolattartó nevét és telefonszámát a neten, nézd meg ki lenne a vezetőd, tudj meg róla és a cégről minél többet!

 

7. Az interjú napjára ne szervezz túl sok programot! Csak arra összpontosíts, hogy a munkáltató szempontjából pozitív válaszokat adj!

 

8. Gondoskodj róla, hogy az izgalmas interjú után legyen kivel megbeszélned élményeidet! Vond le hibáidból a konzekvenciát, legközelebb majd ügyesebb leszel!

 

9. Egyszerűen öltözködj! Add magad, ne az interjúra vedd fel az új cipőd, de ne aznap próbáld ki a feromonos parfümöd sem;)!

 

10. Mindig készülj fel egy 4-5 mondatos rövid szakmai bemutatkozással és tudj hezitálás nélkül válaszolni az alap interjúkérdésekre!

 

11. Vigyél magaddal egy csokit, kekszet, valami kis rágcsálnivalót!

 

12. Táskádban 2 db toll, közepes méretű jegyzetfüzet, zsebkendő legyen (lányok +1 harisnya:))!

 

13. Az interjúra vigyük magunkkal: +1 önéletrajz, bizonyítványok, személyi okmányok (hátha azonnal szerződést is köthetünk)

 

14. Légy rutinos és higgadt!

 

15. Gondold végig a bérigényed! Számold ki, mennyi pénz kell a megélhetésedhez, legyen ez a kiinduló pont!

16. Ne engedd, hogy zavarba hozzanak! Nem vagy köteles válaszolni személyes kérdésekre!

 

17. Válaszadás közben tartsd a szemkontaktust, de ne bámuld a kérdezőt!

 

18. Előző munkahelyedről, kollégáidról csak jót, vagy semmit!

 

19. Igyekezz szimpátiát ébreszteni, legyél pozitív és optimista!

 

20. Végig légy nyugodt, ne dobolj az ujjaiddal, ne lóbáld a lábad stb.

 

21. Győzd meg válaszaiddal az interjúztatót arról, hogy komoly érdekük fűződik a felvételedhez!

 

22. Biztosítsd előre őket lojalitásodról!

 

23. Finoman érdeklődj képzési kötelezettségekről és lehetőségekről!

 

24. Érdeklődj a béren kívüli juttatásokról!

 

25. Ne csak Téged figyeljenek, Te ugyanúgy maradj aktív! Csak akkor kell elvállalnod a munkát, ha valóban megfelelő lehetőség számodra! Ha hezitálsz, kérj egy-két nap gondolkodási időt!

A bejegyzés trackback címe:

https://munkaido.blog.hu/api/trackback/id/tr297233439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szbszig 2015.03.03. 06:00:11

És akkor ez így jelent meg az Index-főoldalon:

"25 tipp, ami segíthet gyorsan elhelyezkedni
Legyünk őszinték, a jelenlegi gazdasági helyzetben rohadt nehéz elhelyezkedni szinte bármilyen szakmában pályakezdőként. Éppen ezért keménynek és felkészültnek kell lenni, íme néhány jó tanács a boldoguláshoz!"

Pályakezdőknek... Miközben a blogbejegyzés önéletrajz-frissítésről, szakmai bemutatkozásról, előző munkahelyről és kollégákról beszél végig. Csak gratulálni tudok annak, aki azt az alcímet vagy magyarázatot írta...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.03.03. 06:00:56

Hát akinek ezeket magyarázni kell az már eleve nincs minden rendben.....

tmm 2015.03.03. 06:58:51

A 25-ből kb. 24 a csapból is folyik, ha valaki álláshirdetésre vadászik. Egyedül a 13-as pont az érdekes, ami egyébként alapszabály, de nem azért, mert egyből szerződést kötnek. Sosem kötnek egyből szerződést, ez viszont már a HR alapszabályai közé tartozik.
(Néhány speciális kivételtől eltekintve, ami nagyjából az elit focicsapatok tehetségvadászai szintje, nem pedig egy fórumon tippeket olvasgató, boldogulást kereső álláskeresőé)

MMeva 2015.03.03. 07:04:31

@tmm: Igen, valóban nem írják alá azonnal a szerződést, de az adatokat bekértük hozzá, hogy előkészíthessük! Ez nyilván az alacsonyabb végzettséggel betölthető, nem vezetői pozíciókra vonatkozik! Köszönöm a hozzászólásod, szép napot Neked!

tavolirokon2 2015.03.03. 08:15:33

Ez a szemelyesen atadott CV mitosz hogy a rakban maradt fenn a mult szazadbol? Hacsaknem postai kezbesitonek szol a cikk.

Hianyolom azt a pontot, hogy "tartsd be szigoruan ezt a 25 egymasnak ellentmondo utasitast, kulonben sosem vesznek fel es csoveskent halsz meg, legyel megis laza, es add onmagad."

Mutatom az alternativ tippsorozatot, rovidebb, de tobb elokeszitest igenyel:

-2, tanluj nyelveket
-1, valassz piackepes szakmat
0, mar suli alatt szerezz gyakorlatot szabaduszokent vagy gyakornokkent
1, kuldd el a CVd e-mailben par headhunternek, a kedvenc cegeidnek, evfolyamtarsaknak, szakmabeli haveroknak, tedd ki a monsterre.
2, ne stresszeld tul az interviewt.

MMeva 2015.03.03. 08:26:48

@tavolirokon2: A személyesen jelentkezés a mai napig működik! Természetesen nem a multiknál. Ha személyesen be tudsz mutatkozni, szimpatikusnak találnak és a végzettséged is beleillik az adott cég profiljába, már egy lépéssel előtte jársz annak, aki csak elküldött egy mailt.

tmm 2015.03.03. 09:10:26

Nekem furcsa, hogy megmondjátok, hogy fel van véve. Voltam "lezsírozott" állásintenrjún, persze én nem tudtam, hogy a jelentkezésem benyújtásakor már eldöntötték, hogy felvesznek. Volt egy interjú, szokásos, "majd felhívjuk"-kal elváltunk, és később felhívtak. Később HR-esektől megtudtam, hogy oka van annak, hogy nem mondják meg egyből az eredményt.

MMeva 2015.03.03. 09:14:22

@tmm: Nem a "lezsírzott" állásinterjúkon hangzik el, hogy fel van véve a jelentkező. Vannak hiányszakmák, amikor hónapokat kell várnunk egy jó szakemberre!

UdjanMineck 2015.03.03. 09:14:55

Ez így kamu. Nincs recept, nincs igazság. Ahány cég, annyi ember, annyi interjúszituáció. Eh...

MMeva 2015.03.03. 09:39:53

@UdjanMineck: Igaz! Sajnos nincs recept és sokszor igazság sincs. Nagyon nehéz elhelyezkedni annak ellenére, hogy a statisztikai adatok alapján egyre csak nő a foglalkoztatottság... .

mikkam 2015.03.08. 19:53:11

Jól összeállított lista! Arra kíváncsi lennék, hogyan lehet diplomatikusan visszautasítani egy személyes kérdést úgy, hogy az ne jelentse rögtön a felvételi esélyek lenullázódását!

MMeva 2015.03.08. 20:43:40

Először rá kell jönnöd arra, miért is tette föl Neked a kérdést az interjúztató, a vállalat szempontjából mi a jelentősége. Úgy kell megfogalmaznod a válaszod, hogy azzal visszatereled a beszélgetést a szakmai életutadra, ugyanakkor kikerülöd a személyes kérdésre történő válaszadást.
süti beállítások módosítása